PODPROGRAM 2021– efekty
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jastrzębi z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2021– październik 2022.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny świderki),
- mleczne (mleko UHT),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 395 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 8,29864 ton żywności;
o 1176 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2021 dla 15 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 15 uczestników
• Żywieniowo – dietetyczne 1 spotkanie dla 15 uczestników
• Kulinarne - 1 spotkanie dla 15 uczestników
• Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 15 uczestników
warsztaty w formie wydawniczej – dla 25 osób