PODPROGRAM 2020– efekty
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jastrzębi z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – wrzesień 2021.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy);
- skrobiowe (makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa rozpuszczalna zbożowa),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (fasolka po bretońsku).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 333 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiow
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 15,10329 ton żywności;
o 1425 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2020 dla 12 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 12 uczestników
• Żywieniowo – dietetyczne 1 spotkanie dla 12 uczestników
• Kulinarne - 1 spotkanie dla 12 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 12 uczestników
• Warsztaty w formie wydawniczej – dla 25 osób