Dnia 10 lipca 2020 roku w świetlicy wiejskiej w Jastrzębi, odbyły się działania towarzyszące Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa na lata 2014-2020 w formie warsztatów stacjonarnych przy współudziale Radomskiego Banku Żywności.
Trenerką była dietetyczka pani Agata Szczebyło, która przeprowadziła z zebranymi beneficjentami warsztaty teoretyczno – praktyczne z obszarów ekonomii i żywienia.
Zakres szkolenia:
- Warsztaty dietetyczno-żywieniowe – jak jeść dobrze na co dzień?
- Warsztaty ekonomiczne – domowy budżet pod kontrolą.
- O niemarnowaniu żywności – nie wyrzucaj jedzenia.
- Warsztaty kulinarne – nowe pomysły na znane składniki.
Panel kulinarny zwieńczył dzień warsztatowy. Podczas pracy na konkretnych potrawach beneficjenci mieli możliwość rozmowy indywidualnej z dietetykiem z czego chętnie korzystali. Zostały przygotowane truskawki z kruszonką i jogurtem oraz fasola z botwinką. Przygotowane potrawy spotkały się z dużym zainteresowaniem wśród uczestników.
Działania towarzyszące przeprowadzone były z zachowaniem środków bezpieczeństwa zgodnymi z aktualnymi zaleceniami właściwych służb.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym, który realizowany jest w oparciu o rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Dz. Urz. UE L 72 z 12.03.2014 r., str. 1), zwanego dalej rozp. FEAD.